KRISTIANSAND: Nemlig å vinne prestisjetunge turneringer over hele verden – hvor berømmelse og mestring venter!

Allerede før vi kommer inn i e-sport-rommet hører vi en høy og klar stemme. Det er fritidsleder og primus motor for e-sport-prosjektet, Nikolai Eklund. Han er selv en «gammel» gamer, og trygg i rollen som motivator og veileder for guttene:

– Nå setter dere på record og vurderer hverandres gameplay den neste halve timen – hva kan dere gjøre bedre?

Ulike spillteknikker

I bunnen ligger seriøse fag-, formåls- og halvårsplaner. I løpet av året skal det blant annet øves på «aim», «placement» og «anticipation» (spillteknikker for den som ikke visste det). Parallelt med dette står ernæring, kosthold og en sunn livsstil også i sentrum – samt gode sosiale relasjoner til sine lagkamerater.

I denne gruppa med spilleglad ungdom er fire lag representert. De spiller hvert sitt spill: LoL (League of Legends), Rocket League, Fortnite og FIFA. De fleste spiller på pc, men PlayStation har også fått plass i rommet.

Her er LOL-laget som kan bruke det nye e-sport-rommet flere ganger i uka. Foto: Bente Alida Johannessen

Vi får en prat med Eskil Grendstad (17), som er lagkaptein på LOL-laget. Han har hatt dataspill som hobby så lenge han kan huske, og det er her han har møtt vennene sine. Nå er de et lag. På Vågsbygd videregående har han gaming som valgfag. Men trening i helsestudio er også en del av hverdagen.

Seriøse

– Dette er ikke for gøy, det er seriøse greier vi trener på, kan Eskil fortelle oss.

– Vi har mål for gamingen, og en mentor (Nikolai Eklund) som motiverer og viser veien.

Målet er å vinne turneringer, og den største i Norge er Telia-ligaen.

Kaptein på LOL-laget, Eskil Grendstad (17), satser seriøst sammen med laget sitt. Foto: Bente Alida Johannessen

– Det kan ta noen år, legger Eskil til, som ellers kan se for seg en framtidig utdannelse som psykolog eller jobb i militæret.

– Fritidsenheten satser først og fremst på dette fordi det er noe ungdommene selv har etterspurt, sier Nikolai Eklund.

Å analysere hverandres spill på opptak er viktig for å kunne bli bedre i gaming. Foto: Bente Alida Johannessen

Fritidsenheten har lang erfaring med lan og dataparty, som er sosiale arenaer for spillglede og overnatting. Så der lan er uorganisert, er e-sport organisert. De siste årene har e-sport vokst og tar nå en stor plass i det moderne popkulturelle bildet. Turneringene har enorm oppslutning med profesjonelle kommentatorer, tilskuerplasser og premiepotter.

Ønsker jenter velkommen

– Jeg ønsker gjerne å få flere jenter som søkere, sier Nikolai, når vi bemerker at det kun er det ene kjønnet som er representert.

Det er ikke mange som har søkt og de som har søkt, har gjerne ikke søkt på «riktige spill». Alle må gjennom de samme kriteriene i søknaden, som spillestil, personlighet som passer til lag og nivå. I søknaden må deltakerne fortelle om seg selv og sende et opptak av spillet, som blir evaluert opp mot kriteriene.

– Det er veldig dyktige ungdommer som er på lagene her. Dette er framtida og jeg gleder meg vanvittig til å se hvor langt de kan gå, avslutter fritidsleder Nikolai Eklund.