KRISTIANSAND: – Det er alltid gøy når vi ser god vekst. Først og fremst et klapp på skuldra til alle journalistene i Fædrelandsvennen som skriver saker som blir godt lest, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen.

Fredag kom de offisielle lesertallene fra Mediebedriftene Landsforening (MBL) som viser en fremgang hos avisa.

Den viser at de totale lesertallene har vokst fra 91.000 til 98.000 daglige lesere i fra 2022 til 2023. Det er altså en økning på 7000.

– Hyggelig tilbakemelding

– Dette er veldig bra. Vi har veldig god fart i Fædrelandsvennen for tiden, og har jobbet målrettet over tid for å bygge rekkevidde. Positive resultater er en hyggelig tilbakemelding på at folk setter pris på journalistikken vi leverer hver dag, sier Ljøstad.

Administrerende direktør i MBL, Randi S. Øgrey sier til Medier24 at det er en nedgang i lesertall generelt for avisene.

– De siste årene har vi hatt økt bruk av norske aviser, magasiner og strømming, men nå ser vi at bildet endrer seg. Mediebruken er tilbake på nivåene vi hadde i 2019. Noe av forklaringen på dette er at mediekonsumet er i endring, og konkurransen om folks oppmerksomhet blir stadig større, sier Øgrey til avisa.

Størst økning

Sett i forhold til regionavisene er det Fædrelandsvennen som har hatt størst økning totalt. Dagsavisen er ikke langt unna med sine sju prosent, men når likevel ikke helt opp.

– Hvorfor tror du det er slik?

– Det er vanskelig å svare på, og derfor tar vi også alltid noen forbehold i forhold til slike målinger. Når det er sagt har vi jobbet målrettet over tid med å bygge rekkevidde og øke abonnementsbasen. Vi har positive resultater, sier Ljøstad.

Blant annet trekker han frem at avisen har flere abonnenter nå enn de har hatt på flere år, samt har jobbet med søkemotoroptimalisering og spredning av innholdet i andre kanaler.

– Vi har bygget merkevaren vår gjennom kampanjer og økt tilstedeværelse i sosiale media. Ellers er jeg sikker på at vår satsing på hendelser, nyheter, næringsliv og bystoff, for å nevne noe, har positiv effekt på lesertallene. Det ser vi på våre egne tall, sier han.

Øker mest

De nye lesertallene viser en betydelig økning blant folk som leser nyhetene på mobil. Dette utgjør 22 prosent, fra 57.000 til 69.000.

– Det er mobilen folk bruker mest når de leser Fædrelandsvennen, bekrefter Ljøstad.

Færre leser papiravis

De eneste tallene som har gått ned er for papiravisa. Der er det en nedgang på omtrent fem prosent.

Sjefredaktøren kan trygge med at papiravisa ikke vil bli avviklet i nærmeste fremtid, men forteller at det nok kommer til å skje mye de neste årene.

– Det er vanskelig å spå. Vi ser at kolleger rundt oss reduserer antall dager den kommer ut. Det vil nok skje mye i de neste fem årene, men vi har heldigvis mindre fall enn de andre vi sammenligner oss med, sier han og fortsetter:

– Papiravisa er viktig for Fædrelandsvennen fortsatt.